God mat med mycket D vitamin
Kantarellsoppa med rökt lax
Antal portioner: 4
Ingredienser:
- 200 g kantareller
- 2 dl hönsbuljong
- 2 msk strimlad, rökt lax
- 1 dl vitt vin eller sherry
- 2 dl grädde
- 2 scharlottenlökar, hackade
- 1 msk vetemjöl eller glutenfritt
- 1 msk smör
- persilja
Så här gör du:
Dela och fräs svampen i smör tills all vätska försvunnit. Lägg i mer smör och lök.
Häll sedan på buljong och vin.
Häll i grädde och red med mjöl, låt sjuda i cirka 5 minuter.
Häll pannan i en mixer och mixa lätt till en mjuk konsistens.
Servera med den rökta laxen och persilja.
Sushirulle med lax
Antal portioner: 8
Ingredienser:
- 1 sjögräsblad (nori)
- 1,5 dl kokt sushiris
- Wasabi
- 20g färsk lax i tunna stavar
- 20g morot i tunna stavar
- 20g gurka i tunna stavar
- Risvinäger
- Tillbehör:
- Inlagd ingefära
- Wasabi
- Japansk soja
Så här gör du:
Lägg riset på sjögräsbladet i ett 0,5 cm tjockt lager.
Lägg på en sträng wasabi och därefter morot, gurka och lax.
Rulla ihop bladet och klistra ihop skarven med lite risvinäger.
Skär i 8 bitar med en slipad kniv och servera med tillbehören.
Inspirerad av Artamus AB
Laxsoppa
(5 portioner)
1 portion med tillbehör ger:
Kalcium: 300 milligram, vitamin D: 12,9 mikrogram
500 g laxfilé t.ex. frysta portionsbitar
3/4 msk salt
1/2 kg frysta oskalade räkor eller motsvarande skalade
1 stor purjolök
1 stånd blekselleri
3 stora morötter
3 msk margarin eller smör
5 dl torrt vin
1 l fiskbuljong
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
15 vitpepparkorn
1 tsk timjan
1 tsk fänkål
Tillbehör
Rostade brödtärningar
Smöra färdigskivad formfranska. Trava dem i högar och skär dem i tärningar. Strö ut dem på bakplåtspapper och rosta dem gyllenbruna 5-10 minuter i 250 grader.
Vitlökscréme fraiche
Blanda 1-2 dl lättcréme fraiche med 1 pressad vitlöksklyfta och 1/4-1/2 tsk salt
Riven ost
1-2 msk riven lagrad ost
Gör så här:
1. Tina laxfiléerna nätt och jämnt. Skär dem i ca 3 cm tjocka bitar. Tina och skala räkorna. Ställ lax och räkor kallt.
2. Skär purjolök, blekselleri och morötter i tändsticksstrimlor. Fräs grönsakerna lätt i en rymlig gryta. Tillsätt vin, buljong, tomatpuré och
kryddorna. Ge det hela ett uppkok och ställ åt sidan. Detta kan med fördel göras ett par timmar före serveringen, då framträder kryddorna bäst.
3. Gör i ordning tillbehören och lägg upp dem i skålar.
4. Inför serveringen ges grönsakerna ett nytt uppkok. Spola av och torka laxbitarna innan de läggs i grytan och tryck ner dem i soppan. Salta, lägg på lock och sjud ett par minuter. Smaka av.
5. Strö över räkor och persilja. Kan strös direkt i tallriken. Servera gärna med en skiva bröd med lite matfett.
Recept från MSD, Receptsamling, (god mat för dig som är benskör).